24 dicembre 2012

Tortino di sarde con patate e finocchi
Ovenschotel van sardinen met aardappelen en venkel

Proprio al limite dell'accettabile - stasera è la vigilia e noi a Roma mangiamo volentieri questo tortino, accompagnato dal capitone sott'aceto - metto questa ricetta, facile e abbastanza veloce.

Tortino di sarde con patate e finocchio

500 gr sardine
500 gr patate
1 bel finocchio con le sue barbine
sale
pepe
olio extravergine

Pulire e diliscare le sardine (ma anche le acciughe vanno bene).
Sbucciare le patate, cuocerle per 10 minuti dal bollore, scolarle e tagliarle a fette sottili.
Pulire in finocchio e affettarlo molto sottile con la mandolina. Conservare le barbine verdi.
Rivestire una teglia di carta forno, ungere con poco olio e fare uno strato di patate.
Salare e pepare e fare uno strato di finocchi ed uno di sardine.
Salare e pepare e mettere un filino d'olio.
Andare avanti così fino a finire gli ingredienti.
Spargere qua e là per gli strati le barbine verdi del finocchio.
Infornare per un 20 minuti circa a 170° C finquando il pesce è cotto e le patate pure.

Buon Natale!

~~~~~~~~ Nederlands

Bijna te laat - vanavond is kerstavond en in Rome eten we graag deze ovenschotel, vergezeld van in zuur ingelegde zeepaling. Maar dit recept is makkelijk en snel.

Ovenschotel van sardinen met aardappelen en venkel

500 g sardines
500 gr aardappelen
1 grote venkel met zijn groene pluim
zout
peper
olijfolie extravergine

Maak de sardinen (maar ansjovis is ook goed) schoon en verwijder de middelgraat (of vraag de visboer dit karweijtje voor je te doen).
Schil de aardappelen en kook ze gedurende 10 minuten nadat het water kookt, giet af en snijd ze in dunne plakjes.
Maak de venkel schoon en snijd hem in zeer dunne plakjes met een mandoline. Houd de groene pluim apart.
Bekleed een ovensschaal met bakpapier, vet het in met een beetje olie en leg er een laagje aardappelen op.
Breng op smaak met zout en peper en leg een laag van venkel en een van sardines erop.
Doe er zout en peper en wat olie op.
Ga verder met alle ingrediënten totdat ze op zijn.
Verdeel hier en daar in de lagen stukjes van de groene pluim.
Bak het gerecht in de oven gedurende 20 minuten bij 170 ° C totdat de vis gaar is en aardappelen ook.

Zalig kerstfeest!

Nessun commento: