15 settembre 2012

Torta sbrisolona - Amandelkruimeltaart uit Mantua




Questa torta l'ho fatta per la prima volta una decina di anni fa e da allora la rifaccio volentieri.
Avevo comprato un Ricettario della Cucina Italiana (edito dall'Accademia Italiana della Cucina e dal Touring Club insieme) ma avendo sottomano un amico mantovano, ne ho approfittato per controllare. Dopo diverse telefonate in Italia a madri e  (pro)zie, alla fine elaborammo la ricetta che trovate qui sotto. Non si discosta molto dall'originale del ricettario, ma vuoi mettere il beneplacito di qualche (pro)zia ottantenne?
 
Torta Sbrisolona

200 gr.mandorle sbucciate, di cui 150 gr tritate grossolanamente
200 gr zucchero
100 gr farina di grano tenero
100 gr farina di mais
200 gr burro di ottima qualità bello freddo
2 tuorli
scorza di limone grattugiata
vaniglia
Si mescolano le polveri (farine bianca e gialla, mandorle, zucchero), gli aromi, se graditi (mi ci piace solo la buccia di limone, non la vaniglia, nella Sbrisolona, ma poi ognuno fa come gli pare), ed i tuorli. Si aggiunge poi il burro a pezzetti. Si amalgama velocemente il tutto, facendone non un impasto omogeneo, ma a piccoli grumi (al massimo 1 cm. e mezzo di diametro), che si faranno cadere a pioggia nello stampo imburrato. Si deve formare uno strato di un centimetro di spessore (aiutandosi eventualmente con le mani, ma senza schiacciare i grumi). Cospargere con le mandorle intere. Infornare a 180°  C fin quando non sarà dorato ed asciutto. Il naso è un aiuto fondamentale per capire il momento della cottura.

E ricorda: la Sbrisolona non si taglia, si spezza.
(Ma se la vuoi presentare carina, puoi fare le righe col coltello prima di infornarla, poi da calda le ripassi e da fredda la spezzi...)

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ Nederlands

Deze taart heb ik voor het eerst ruim tien jaar geleden gebakken, en sindsdien bak ik het graag.
Ik had een Ricettario della Cucina Italiana (samen uitgegeven door de Accademia Italiana della Cucina en de Touring Club) gekocht maar ik had een vriend uit Mantua (waar deze taart vandaan komt) bij de hand. Ik heb het recept bij hem gecontroleerd. Na vele telefoontjes aan Mantuaanse moeders en (oud)tantes, hebben we aan het einde onderstaand recept gedistilleerd. Het is niet heel anders dan dat van het receptenboek, maar het imprimatur (toestemming) van enkele tachtigjarige (oud)tantes heeft toch zijn waarde, vind je niet?

Sbrisolona - Amandelkruimeltaart uit Mantua

200 gr amandelen, waarvan 150 gr grof gehakt
200 gr suiker
100 gr tarwebloem
100 gr maisbloem (polentameel)
200 gr boter van uitstekende kwaliteit, goed koud
2 eierdooiers
geraspte citroenschil
vanille

Mengt alle poeders (wit en geel bloem, amandelen, suiker), de citroenschil (ik hou alleen van citroenschil in deze taart, niet van vanille, maar je bent vrij om het toe te voegen) en de 2 dooiers. Voeg vervolgens de boter in kleine stukjes en roer het geheel snel door elkaar tot dikke kruimels (maximaal 1,5 in diameter). Laat ze losjes vallen op de beboterde bakplaat in een laag van circa 1 cm dikte en leg de hele amandelen erop. Bak de taart in de voorverwarmde oven op 180° C totdat het bruin en droog is. Als het begint lekker te ruiken, is het na 5 minuten klaar.

En vergeet niet: de Sbrisolona je niet snijden, het breekt.

(Maar als je mooie stukken wil presenteren, kun je inknepingen doen met een mes voordat je de taart in de oven schuift, dan ga je op herhaling als het nog heet zijn en je breekt mooie stukken als het afgekoeld is...)

Nessun commento: